Jdi na obsah Jdi na menu
 


leden 2012

Dlouho, dlouho jsem se ke psaní nedostala. Hektický byl nejen konec starého roku, ale i začátek nového. A přitom máme spoustu nového.

Chodíme pravidelně na záchranářské výcviky. V listopadu a prosinci jsme trénovali v "sutinách" a v lednu v lese = plošné hledání. Já mám radši les, Igor miluje obojí. Vzhledem k roční době začínají a hlavně probíhají tréninky  po tmě. Igi , možná s přetlaku, že musí čekat až příjde na řadu, štěká a štěká čím dál vytrvaleji. Doma sám odmítá zůstat a jak protestuje? Štěkáním a vytím. Nakupuji cestou na procházku a Igor před obchodem vytrvala štěká. Kam to jde, vodím ho sebou, 1x týdně jde na dvě hodiny "na hlídání" k naší hodné sousedce. Jenomže naše dobrá víla bude brzy slavit 87 narozeniny . Igiho má velice ráda, ale i ty dvě hodinky ji už unaví. Z toho všeho vyplývá, že musím hledat nějaké řešení. Nechat dobrůtky, zajímavé hračky, puštěnou televizi, rádio - vše zůstane bez povšimnutí a Igor štěká a vyje celou dobu , co je sám. Jakmile se vrátím, hned se vrhne na vše ,co mu bylo při odchodu nabídnuto. Prodlužovat postupně dobu nepřítomnosti - dostali jsme se na 20 minut a ještě to nefungovalo vždy.A problém je i v tom,že já potřebuji odejít z domu bez Igora 1x týdně pravidelně a jinak opravdu jen občas. A nechávat ho doma a chodit kolem domu sama, to mu zas nemohu udělat. Náhodou řeší podobný problém páníčkové mladého Českého strakatého pejska. Také jejich sousedům se štěkání nelíbí. Začali používat protištěkací obojek. Jejich pejsek ovšem zůstává sám  6-7 hodin každý den a štěká pouze u neznámých obchodů. Tak budeme čerpat z jejich zkušeností, ale na 99% jsem rozhodnuta obojek koupit. Otázka je ,jestli pak najdu odvahu mu ho nasadit. Občas mě štěkání vytočí a dala bych mu ho hned, ale začínat ve zlosti se nedá. Zkušení výcvikáři říkají, že se situace, kdy se pes chová jak nemá, mají záměrně vyvolávat a pak psovi vysvětlit co a jak.  Ale....když Igísek je jinak takový miláček. Čím dál víc uvažuji o canisterapii, záchranářský pes Igor = hotové perpetum mobile ,se dokáže přispůsobit jak malému Štěpánkovi, tak hendikepovanému Janíkovifotografie-0180.jpgfotografie-0179.jpg a

naší paní sousedce,
která se už hůř pohybuje, miluje děti i dospělé. Prostě možná je ten pravý pro takovou práci. Uvidíme jak se dokážeme zapojit. Chtěla jsem canisterapii dělat už s Bennym, byl schopný složit zkoušky asi i velmi dobře, ale vše by dělal spíš pro mě, kdežto Igor se dokáže naladit i na jiné lidi, stejně jako kdysi Eron, ale v té době se o canisterapii ještě nic nevědělo, tak byl "jenom" chůva mých dětí a synovců. Držte nám palce.

+ Eron a Benny moji němečtí ovčáci, více o nich na www.mypsi.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Protištěkací obojky

(Sváťa + foxlíci, 23. 1. 2012 20:02)

Myslím, že snad ze všech mých článků čiší odpor ke všem "výcvikovým" pomůckám typu elekrický, vodní, bůhvíjaký obojek. Je to jako se školou. Ještě v devatenáctým století se děti učili drilem a bitím. Dneska se na ty metody díváme skrz prsty a víme, že existují lepší, praktičtější, výkonnější metody, jak děti něco naučit. A psi? Jsou tolik jiní? Za kus žvance pro nás udělají všechno a jediná metoda, která nás napadne při odnaučování nevhodného chování je použít něco pro psa nepříjemného...? Existuje propracovaná metodika, pozitivní metodika, jak odnaučit psa jakékoliv nevhodné chování. A navodit situaci, aby pes udělal chybu a pak ho za ní potrestat? To je hnus! Fakt hnus. To jsme zůstali v tom předminulým století... Proč mu nemůžete udělat to, že jednou obejdete dům, ale vodu na něj stříkat můžete? A někteří to stále považují za dobrý...?! Co třeba naučit psa mít rád svoje místo doma? Být rád ve svým pelíšku a odpočívat? Naučí se sedět, naučí se ležet, vyštěkávat osobu a nenaučí se takovou trivialitu? Trest nikdy nevytváří správné chování, pouze potlačuje to špatné a nakonec - pes se stejně učí tím, že jako odměnu má v podstatě to, že na něj přestane stříkat voda, že nedostane elektrický impulz... Odměna tvoří chování!!! To je fakt, vědecky doložený! Nekupujte svému Igimu takovou hloupost. Vyberte mu místo, kde na Vás bude čekat. Nikdo neříká, že to bude zítra. Nejdřív budete na druhým konci místnosti, potom za dveřma (ale třeba až o měsíc později, nelze spěchat). Potom odejdete jenom za vchodový dveře, dvě vteřiny a hned zpátky. Za správný chování ho odměňte (hraním, ňamkou). Když bude řvát, ignorujte to. Brzo pozná, že odměna není za řvaní. Promiňte, ale to, že neumí být doma sám jste si nadrobila sama. To chce štěňátko učit od začátku. Tak teď ho netrestejte za svoje chyby. Je to spousta nevyžádaných rad, vím, ale nezlobte se na mě za to. Jenom jsou věci, který nemůžu přejít.

Re: Protištěkací obojky

(HELENA, 23. 1. 2012 21:36)

máte pravdu,je to o mém selhání, už jsem to někde psala, že na počátku byla chyba.Možná nemám dost trpělivosti s tvrdou foxí palicí, ale za dva roky jsme se postupně dostali na slabou čtvrthodinku.Jednou vydržel i dvacet minut (přes ulici na poštu nebo pro mléko a chleba a zpět). Vše se odměňovalo, tedy on se odměnil vším, co měl při mém odchodu připravené- hračky ,ňamky, , jen jsem otevřela dveře. (pokud řval, sebrala jsem mu je).Ovšem celou dobu ,co jsem byla mimo(na chodbě, ve sklepě, mimo dům), i když neřval ,stál u dveří v pozoru. Žádný oblíbený pelíšek,žádné oblíbené z oblíbených místeček,na kterých bez problému vydrží ležet ,jak ze své vůle, tak na povel zůstaň, ovšem jen pokud neklapnou hlavní dveře.A co se týká stříkání vody,tak to by u nás jako trest neuspělo,voda=hra.Igor je můj poslední pes a mrzí mě,že vše nejde tak hladce,jako u těch předešlých, možná mám už takový babičkovský přístup a chybí důslednost.Vždy jsem si zakládala na tom, že mám slušně vychované děti a měla jsem i psy, kteří neobtěžovali okolí. Jak děti, tak psi prostě nějak ty normy chování pochopili. Vedla jsem dlouhá léta kroužky dětí, jezdila na tábory,pracovala v dětských zařízeních a s tím, jak dosáhnout výsledku bez trestů jsem problémy neměla ani u "cizích" ani u svých dětí, ani u těch psů. TaK nevím ,kde dělám chybu u Igora. Je ,stejně jako ti druzí, komunikativní, přátelský k lidem i psům, zvládá chodit po lese na volno, cvičákovou poslušnost i záchranářský výcvik,ale že se vždy nehodí štěkat, nechápe a já už nevím,jak mu to vysvětlit....Jinak beru všechny rady, děkuji

Re: Re: Protištěkací obojky

(Sváťa + foxlíci, 24. 1. 2012 15:28)

Zkuste se podívat na YOUUTBE.COM. Zadejte anglicky crate games. Crate je anglicky krabice nebo ta přepravka, games znamená hry. Je tam hodně ukázek, jak psa naučit být spokojený sám v pelíšku. Foxlíkům trvá všechno déle, ale ti moji se to naučili po sedmi, osmi cvičeních. Teď můžou být oba v bedně ať se venku děje cokoliv.

Re: Re: Re: Protištěkací obojky

(Oprava, 24. 1. 2012 15:29)

www.youtube.com

Re: Re: Re: Re: Protištěkací obojky

(Helena, 26. 1. 2012 16:16)

já nemám pocit, že by Igi neměl rád svá místečka. Má v podstatě tři, v každé místnosti jedno. Většinou pobývá na "svém " křesle v obýváku, protože je uprostřed. Pokud jsem u PC, nebo vařím, leží v kleci v kuchyni a v noci spí v koši v ložnici.Všechna tato místa má rád a leží na nich v klidu do doby, než se začnu chystat k odchodu. Na místo, hlavně klec, jsem ho učila podobně jako na těch videích, může tam být zavřený (pokud příjde někdo, kdo se psa bojí) nebo otevřená dvířka, pokud nechci , aby se mnou třeba vytíral. Vše funguje pokud nejdu pryč. Obojek, který jsem vybrala, má několik úrovní upozornění od písknutí po různě silné impulzy. Volala jsem i do firmy, která je vyrábí a požádala o podrobnější rady a případné zkušenosti s použitím. Nejprve jsem obojek použila při vycházce a vrčení na štěkající yorky.Začali jsme se zvukem a po dvou dnech jsem přidala slabý impulz. Igor velice rychle pochopil, že když neposlechne povel ani písknutí,příjde nepříjemný pocit, takže jsme se vrátili zpět k písknutí. Většinou už stačí povel. Vyzkoušeli jsme už i čekání před lékárnou a Igor pochopil, že může počkat v tichosti, včera dokonce i bez obojku. Teď začneme trénovat pobyt doma. Mám výhodu v tom,že chodím většinou tam ,kam může i pes, takže doma musí Igor zůstat opravdu vyjímečně a nejdéle 2-3 hodiny ( na které zatím sháním hlídání). Doufám, že i tady rychle pochopí, co se od něho chce. Opravdu si nemyslím, že bych mu tím nějak ublížila. Náš profesor psychologie říkával - jsem proti tělesným trestům, ale když bude dvouleté dítě opakovaně strkat prstíčky do zásuvky, plácnutím přes ručičku mu neublížíte,kdežto při vašem přesvědčování "po dobrém" tam ty prstíky určitě nacpe. Mám to se svým svědomím srovnané. Věřte, Svatavo, že těch pokusů za dva roky bylo spousta a výsledek 20 minut klidu, je opravdu nepřesvědčivý.Každý má mít pro své chování stanoveny hranice, jak děti, tak psi. Tak doufám, že obojek pomůže hranice stanovit i Igorkovi.

Re: Re: Re: Re: Re: Protištěkací obojky

(Sváťa + foxtrotlíci, 18. 2. 2012 22:43)

A bude na to děcko spolehnutí, že je tam nestrčí nikdy nebo ho bude raději potřeba pořád hlídat a dál plácat? A kolikrát bude potřeba plácnout? Dělejte, jak myslíte. Naučila jste ho být nesamostatným, nezvládat stres typu opouští mě panička a napravujete to plácáním. Je to jenom nefér, ale vaše svědomí to zvládlo a foxl vám to odpustí, vydrží hodně. Hodně štěstí.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Protištěkací obojky

(Helena, 19. 2. 2012 12:41)

Svatavo,děkuji a na závěr bych ráda přidala citát ,podle kterého se snažím žít : - Nesouhlasím s tebou,ale do posledního dechu budu bránit tvé právo říci vlastní názor - . Přeji vám hodně úspěchů životě pejskařském, profesním i osobním.